Pivo od otpadnih voda

Bez autora
Apr 10 2023

Prečišćavanje vode je ekološki trend koji uzima maha svuda u svetu. Pre svega u bogatijim zemljama koje imaju novca da ga ulože u specijalizovane fabrike.

Čiste vode je sve manje, pa se zato ona već upotrebljena, posle prerade može koristiti za zalivanje ulica, u industriji i slično. Kako se to radi u Portugaliji pokazano je nedavno grupi novinara iz Srbije, u okviru programa upoznavanja najboljih praksi Evropske unije „Puls Evrope”.

Fabrika za preradu vode „Alkantara” gotovo je u širem centru Lisabona, veći deo je ispod zemlje, a interesantno je da je arhitekta za projekat dobio nagradu. S vrlo prometnog puta u više traka ona se ne primećuje, odnosno vidi se njen „ozelenjen” krov sa rastinjem i cvećem.

Do koje se mere takva voda može preraditi, odnosno do kog nivoa čistoće, pokazano je na primeru jednog od najomiljenijih proizvoda na svetu, a to je pivo. Naime, fabrika za preradu vode „Alkantara” u Lisabonu nudi i pivo „vira”, proizvedeno ni manje ni više nego od reciklirane vode. Nije to nikakva masovna proizvodnja, već pre poruka šta se sve može postići od otpadnih voda. Pivo „vira”, što na portugalskom može da znači i „naiskap”, poklanjaju prijateljima i poslovnim partnerima i za ove četiri godine koliko ga proizvode svega nekoliko osoba im je reklo da im se pivo ne sviđa.

Markos Batista, direktor komunikacija u kompaniji „Akvadotežo Atlantiko”, koja rukovodi fabrikom, naveo je da je reč o veoma sofisticiranoj tehnologiji prerade vode koja je jako skupa, pa je zato ne koriste za velike količine, već isključivo da pokažu da može da bude deo poslova budućnosti. Napomenuo je da su pričali sa predstavnicima „Hajnekena” i da su im oni rekli da ako tu tehnologiju proizvodnje prihvati neki veliki brend, poput recimo „Koka Kole”, ona će zaživeti i među ostalima na tržištu. Međutim, ako bi neki osrednji ili manji proizvođač izašao sa tim, verovatno ne bi bio dobro primljen. Batista je objasnio da je osnovni zadatak fabrike tretman otpadnih voda i većina reciklirane vode nakon konvencionalnog tretmana koristi se u industriji, za zalivanje, za pranje ulica ili se vraća u reku Težo. Naime, fabrika vode „Alkantara” godišnje prečisti oko 2,5 miliona kubnih metara otpadne vode.

„Voda je bogatstvo i od nas ljudi najviše zavisi kako ćemo je i koliko iskoristiti”, kazao je Batista. U njihovoj nadležnosti je sistem za upravljanje otpadnim vodama u Lisabonu i više okolnih lokalnih samouprava, a deo su grupe „Akva de Portugal”, koja deluje na nacionalnom nivou i u državnom je vlasništvu.

Batista je novinare proveo kroz fabriku – od bazena sa prljavom otpadnom vodom neugodnog mirisa do dela gde, posle biološkog i hemijskog tretmana, izlazi ona koja može da se upotrebljava u industriji, za pranje ulica, zalivanje bašta i vinograda. Od mulja, koji se u ovom procesu izdvoji, pravi se i biomasa, oko 90.000 tona godišnje, a proizvode i struju za sopstvene potrebe – 18 gigavata godišnje.

U fabrici su jako ponosni na činjenicu da se deo prerađene vode vraća u reku Težo koja protiče kroz Lisabon i u koju su se nakon ovakvog tretiranja vratile brojne vrste riba, pa čak i delfini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik